Thuisaccu's

Wat is een thuisaccu

Een thuisaccu is een grote batterij die opgewekte stroom, die je op dat moment niet nodig hebt, opslaat. Zo kun je de opgewekte stroom van je zonnepanelen opslaan om op een later moment te gebruiken.Ontdek de eindeloze mogelijkheden van de hedendaagse technologie. Voor zowel particulieren als ondernemers bieden wij passende oplossingen.

 

Vraag een adviesgesprek met een van onze specialisten aan via het

Informatie formulier

Besparen en geld verdienen

Een dynamisch contract is een type energiecontract waarbij de tarieven voor stroom en gas elke dag of elk uur veranderen. De tarieven zijn gebaseerd op de inkoopprijzen op de spotmarkt, een Europese markt waar gas en stroom worden verhandeld voor de komende dag

Bij een dynamisch contract betaal je dus de actuele prijs voor je energie, die afhankelijk is van vraag en aanbod. Als er veel aanbod is van duurzame energie, zoals zon of wind, kan de prijs heel laag of zelfs negatief worden. Dan krijg je geld toe als je stroom verbruikt.

Met een dynamisch contract kun je in de daluren opladen en in de piekuren stroom uit de accu halen. Dit kan je veel kosten besparen.

Waarom een thuisaccu

Een thuisaccu is een grote oplaadbare batterij die je kunt gebruiken om de stroom die je opwekt met zonnepanelen op te slaan en later te gebruiken. Dit heeft een aantal voordelen, zoals

 • Je kunt je eigen zonne-energie gebruiken wanneer je maar wilt, ook als de zon niet schijnt of als er een stroomstoring is.
 • Je kunt de thuisaccu opladen als de stroom van het energienet goedkoop is, bijvoorbeeld in de daluren of bij een dynamisch contract, en gebruiken als de stroom duur is.

 • Je wordt minder afhankelijk van het energienet en draagt bij aan een duurzame en fossielvrije toekomst.
 • Je kunt geld besparen op je energierekening, vooral als de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt afgebouwd.
 • Een thuisaccu is vooral interessant voor mensen die flexibel zijn in hun energieverbruik en die het leuk vinden om de energiemarkt te volgen.

Hoe werkt een thuisaccu?

 • Je hebt zonnepanelen op je dak die stroom opwekken uit zonlicht.
 • Je hebt een omvormer die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom die je in huis kunt gebruiken.
 • Je hebt een slimme meter die je verbruik en teruglevering aan het energienet registreert.
 • Je hebt een thuisaccu die verbonden is met de omvormer en de slimme meter.
 • Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je nodig hebt, wordt de overtollige stroom opgeslagen in de thuisaccu.
 • Als je zonnepanelen minder of geen stroom opwekken dan je nodig hebt, wordt de stroom uit de thuisaccu gehaald.
 • Als de thuisaccu vol of leeg is, wordt de stroom van of naar het energienet gestuurd.

De accu’s (verschillen, mogelijkheden, kosten)

 • Er zijn verschillende soorten thuisaccu’s die je kunt gebruiken om de stroom die je opwekt met zonnepanelen op te slaan en later te gebruiken. De meest voorkomende soorten zijn:
 • Lithium-ion accu: dit is een compacte en lichte accu met een hoge capaciteit en een lange levensduur (15 tot 20 jaar). Het nadeel is dat deze accu licht ontvlambaar is en na veel laadcycli minder rendement heeft. De gemiddelde prijs voor een lithium-ion accu ligt tussen € 4.000 en € 10.000

 • Zoutwater accu: dit is een milieuvriendelijke en veilige accu die geen capaciteitsverlies heeft en een lange levensduur (20 jaar) heeft. Het nadeel is dat deze accu groot en zwaar is en een lager piekvermogen en een langere oplaadtijd heeft. De gemiddelde prijs voor een zoutwater accu ligt tussen € 6.000 en € 11.000

 • Loodzuur accu: dit is een goedkope accu met een lage energiedichtheid en een korte levensduur (8 tot 10 jaar). Het nadeel is dat deze accu groot en zwaar is en veel onderhoud vergt. De gemiddelde prijs voor een loodzuur accu ligt tussen € 3.000 en € 6.000

 • De beste keuze voor een thuisaccu hangt af van je persoonlijke situatie, zoals je stroomverbruik, je beschikbare ruimte, je budget en je voorkeur voor duurzaamheid. Onze ervaren installateur kan je adviseren over de meest geschikte thuisaccu voor jouw huishouden.

Thuis installatie

Om een thuisaccu te kunnen installeren, heb je de volgende onderdelen nodig

 • Een thuisaccu zelf: er zijn verschillende soorten en merken thuisaccu’s, die je kunt onderscheiden op basis van het type batterij (meestal lithium-ion), de opslagcapaciteit, het rendement en de levensduur. De capaciteit varieert, maar doorgaans heb je voor elke kWp aan opgewekte stroom 1 à 1,5 kW aan opslag nodig.
 • Een bi-directionele omvormer: dit is een apparaat dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom die je in huis kunt gebruiken, en andersom. Een bi-directionele omvormer zorgt voor tweerichtingsverkeer van stroom tussen je zonnepanelen, je thuisaccu en het net. De omvormer die standaard bij zonnepanelen zit is vaak niet geschikt voor een thuisaccu.
 • Een zonnepanelen installatie: dit zijn de panelen op je dak die stroom opwekken uit zonlicht. De meeste mensen hebben al zonnepanelen als ze een thuisaccu laten installeren. Dit is de bron van je groene stroom, maar zonder batterij kun je hier alleen van profiteren als de zon schijnt. Mét een thuisaccu sla je overtollige groene stroom op, en gebruik je dit ’s avonds of als de zon een keertje minder aanwezig is.
 • Een slimme meter: dit is een digitale meter die je verbruik en teruglevering aan het energienet registreert. Een slimme meter is nodig om de tarieven te kunnen volgen en om te zien hoeveel je hebt verbruikt of teruggeleverd. Een slimme meter kan ook op afstand worden uitgelezen door je energieleverancier.
 • Het installeren van een thuisaccu is een complexe klus die je het beste aan een erkende installateur kunt overlaten. Een installateur kan je adviseren over de beste thuisaccu voor jouw situatie, de ideale locatie voor de thuisaccu bepalen, de thuisaccu installeren en aansluiten op de omvormer, de zonnepanelen en de slimme meter, en de thuisaccu programmeren volgens je wensen en behoeften. onze installateur kan ook de elektrische installatie in je huis aanpassen als dat nodig is, bijvoorbeeld door extra kabels te trekken of een aparte groep aan te leggen.
 • Als je interesse hebt in een thuisaccu, kun je vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen.